Normal_mishandeling_kind_knuffel_

West Veluwe Vallei heeft als eerste regio in Nederland de methode Handle With Care regionaal ingevoerd. Alle basisscholen uit de gemeenten Barneveld, Ede, Nijkerk, Renkum, Scherpenzeel en Wageningen hebben zich bij de werkwijze aangesloten, die als doel heeft  dat kinderen die thuis te maken krijgen met huiselijk geweld, binnen 24 uur op een laagdrempelige manier steun krijgen op school. Politie, leerplicht en basisscholen in de regio West Veluwe Vallei hebben in een convenant vastgelegd dat ze per 1 december 2020 deelnemen aan de werkwijze. Dit meldt huiselijkgeweld.nl. 

De gemeente Wageningen was in 2018 als pilot gestart met Handle With Care. Als de politie aan de deur komt vanwege huiselijk geweld in een gezin met kinderen, wordt er voor de volgende dag een signaal naar leerplicht gestuurd. Dit signaal bevat alleen de naam en geboortedatum van het kind en het codewoord Handle with Care. Leerplicht stuurt dit signaal door naar de juiste school, zodat de leerkracht voor het begin van de les weet dat deze leerling extra steun kan gebruiken. Deze steun kan, afhankelijk van de behoefte van een kind, bestaan uit wat extra aandacht, ruimte voor rust en bijvoorbeeld flexibiliteit met toetsen.

Snelle steun

Handle with Care is een initiatief van Augeo Foundation. “Uit onderzoek blijkt dat snelle steun voor kinderen die huiselijk geweld meemaken cruciaal is”, zegt Augeo-directeur Mariëlle Dekker. “Veel kinderen krijgen posttraumatische stressklachten. School is voor deze kinderen een extra belangrijke, veilige plek. Als ze daar steun ervaren, kan dat hun veerkracht versterken en de schade van geweld helpen beperken.”

Door: Nationale Zorggids