Normal_ouderen__ouderenzorg__mantelzorg__ggz

Zorgmedewerkers van Verpleeghuizen, Verzorgingshuizen en de Thuiszorg (VVT) maken vandaag bekend wat hun inzet wordt voor de cao-onderhandelingen die op het bpunt van beginnen staan. Bert de Haas FNV Bestuurder Zorg & Welzijn: “Het is 5 over 12. Daarom komen werknemers het belang onderstrepen om binnen korte tijd tot goede cao-afspraken te komen.” Dit meldt FNV. 

Zo blijkt uit een enquête onder ruim 8000 mensen in de grootste cao van Nederland met ruim 470.000 werknemers, dat maar liefst 40 procent van al het personeel een derde tot de helft van hun werktijd bezig is met administratief werk. FNV pleit voor een maximum van 10 procent aan administratieve taken.

Ruim 8.000 medewerkers dachten mee

Een aantal werknemers overhandigt vandaag namens 470.000 collega's de inzet voor de cao-onderhandelingen aan de werkgevers. Die inzet is mede tot stand gekomen op basis van een enquête onder 8.047 werknemers in de VVT. Zowel FNV-leden als niet-vakbondsleden zijn geïnterviewd. De cao commissie van FNV heeft de inzet vastgesteld.

Tekort personeel

De Haas: “Handen aan het bed houden nu iPads vast of zijn data aan het inkloppen op de computer in plaats van bezig met zorg. Daardoor loopt de al hoge werkdruk nog verder op. Resultaat: hoog ziekteverzuim en forse uitstroom uit de sector.” FNV hoopt dat in de komende onderhandelingen werkgevers eindelijk inzien dat snelle maatregelen nodig zijn . Zeker als je kijkt naar de groei en de steeds complexere zorgvraag, als gevolg van de vergrijzing, die over een paar jaar op zijn hoogtepunt is.

Geen perspectief

De sector moet aantrekkelijker worden om in te werken en ook in te blijven werken. De Haas: “Mensen willen weer zeggenschap hebben over de invulling van diensten en werktijden. Ze willen balans tussen werk en privé. Het startsalaris is zoals bij veel onmisbare beroepen veel te laag. En vervolgens zijn de loonschalen zo kort dat er geen tot weinig perspectief is om door te groeien.”

Door: Nationale Zorggids