Normal_email

Na CZ, waarschuwt ook Zilveren Kruis voor nepfacturen in de e-mail. Fraudeurs zouden onoplettende ontvangers zo van honderden euro’s willen bestelen. De verzekeraars roepen hun verzekerden (en niet-verzekerden) op om niet op de betaallink te klikken zonder te verifiëren bij de genoemde afzender. Dit meldt De Gelderlander. 

De criminelen in kwestie proberen ontvangers bang te maken door de facturen op een betalingsachterstand te laten lijken. Mensen raken gestrest en zijn zo sneller geneigd om het ‘verschuldigde’ bedrag zo snel mogelijk over te maken.

Uiterlijk en inhoud factuur verschilt

Hoewel er bij de Fraudehelpdesk maandelijks tienduizenden meldingen binnenkomen over phishing, is het gericht versturen vanuit CZ en Zilveren Kruis nieuw. “Cybercriminelen verzinnen telkens weer iets nieuws om consumenten op te lichten. Het is voor het eerst dat ze de naam van zorgverzekeraars misbruiken.”
Wie benieuwd is naar hoe zo’n spookfactuur eruit ziet, kan naar de website van CZ. Echter, de data erop kan afwijkend zijn, net als rekeningnummers en de te betalen bedragen. Wie toch gedupeerd is, kan het beste aangifte doen bij de politie. Of de criminelen ooit gepakt worden is nog maar de vraag. Vooral bij phishing is de kans op gesnapt worden heel klein. 

Door: Nationale Zorggids