Normal_pillen_medicatie_medicijnen

Ouderen komen vaak ten val na inname van een slaappil. Patricia van der Bemt, hoogleraar medicatieveiligheid bij het Erasmus MC, vindt dat ouderen geen slaappillen meer mogen gebruiken, omdat het jaarlijks tot duizenden valpartijen leidt. Dat meldt het Algemeen Dagblad.

Slaappillen zorgen ervoor dat ouderen hun evenwicht verliezen en vallen. De meeste ouderen die in het ziekenhuis belandden na een val, hadden even daarvoor een slaappil ingenomen, zo blijkt uit onderzoek van Van der Bemt, in opdracht van het ministerie van Volksgezondheid. Ze vindt dan ook dat huisartsen de medicatie te snel voorschrijven. Bovendien hebben ze een verslavend effect.

Ze roept artsen op om de pillen, ook bekend onder de naam benzodiazepines, niet meer voor te schrijven. Van der Bemt heeft liever dat zij ouderen voorlichten over een goede nachtrust. De hoogleraar medicatieveiligheid is niet de eerste die waarschuwt voor het gebruik van slaappillen. Het Trimbos-instituut wijst al jaren op de risico's van het gebruik van benzodiazepines.

“Hoe ouder je wordt, hoe slechter je slaapt. En daar kunnen veel mensen niet me omgaan, zeker als ze overdag al zoveel tijd hebben. Dan is een pilletje snel genomen”, zegt Van der Bemt. Hoewel het gebruik van slaapmedicatie is gedaald sinds het in 2009 uit het basispakket werd gehaald, zijn er nog steeds bijna zeshonderdduizend ouderen die de tabletten slikken.

Het Nederlands Huisartsen Genootschap (NHG) wil niet dat huisartsen stoppen met het voorschrijven van benzodiazepines. Wel is het verstandig om het gebruik te limiteren. Zo staat er in de richtlijnen van de NHG uit 2014 dat huisartsen alleen in geval van nood de pillen mogen voorschrijven én dat een slaappil slechts enkele dagen gebruikt of te worden. Of in bepaalde situaties tijdelijk om de drie nachten. 

Door: Redactie Nationale Zorggids