Normal_verkouden__ziek__hoesten_griep

De meteorologische lente is inmiddels begonnen, maar dat voelt zeker nog niet zo. De afgelopen paar dagen waren de koudste dagen van het jaar, maar aan de echte kou lijkt na vandaag weer een einde te komen. Goed nieuws voor alle zieken in Nederland, want de aanhoudende vrieskou heeft gezorgd voor een continue stroom van grieppatiënten. Een veel besproken item van de afgelopen maand, zo ook de huisarts die zijn schoonmoeder vermoord zou hebben, een verplichte ouderschapscursus en niet te vergeten, de grootschalige aangifte tegen de tabaksindustrie. Lees er van alles over in ons maandoverzicht voor februari. 

De aanhoudende griepepidemie

Het kan je niet zijn ontgaan dat in je omgeving veel mensen uitvielen door ziekte. Dit komt door de heersende griepepidemie. Deze leek vorige week over zijn piek heen te zijn, maar de kou van de afgelopen tijd zorgde er toch voor dat de epidemie aanhield. Meerdere ziekenhuizen waren door de griepgolf genoodzaakt om operaties af te zeggen. Niet alleen door de vele grieppatiënten in het ziekenhuis (ouderen en jonge kinderen), maar ook door uitval van personeel door diezelfde influenza.

Het CBS meldde vanmorgen dat het aantal overledenen de afgelopen weken verder is gestegen. Met name onder ouderen zijn e meer sterfgevallen in de winter en dit zal naast de kou ook met de griepgolf te maken hebben.

Aangifte tabaksindustrie

Verpleegkundigen, huisartsen, psychiaters, cardiologen, de universitaire ziekenhuizen, kinderartsen, het Longfonds en nog veel meer beroepsgroepen en patiëntenverenigingen sloten zich onlangs aan bij de aangifte van de tabaksindustrie. Wat klein startte, is al snel uitgegroeid tot iets groots. Het doel van initiatiefnemer en advocaat Bénédicte Ficq? De vier grootste tabaksproducenten van Nederland strafrechtelijk vervolgen voor zware mishandeling (met de dood tot gevolg) en valsheid in geschrift.

Het OM liet vorige week weten niet over te gaan tot vervolging, maar Ficq en de aangesloten beroepsgroepen en verenigingen laten het er niet bij zitten. Ficq start een zogeheten artikel 12-procedure om rechtstreeks vervolging af te dwingen. Een besluit kan maanden of misschien zelfs een jaar duren.

Wat gebeurde er nog meer?

Maandenlang debatteerde de Eerste Kamer over een voorstel van D66’er Pia Dijkstra om de donorwet aan te passen. Even leek het erop dat het niet zou gebeuren, maar op het nippertje stemden genoeg senatoren voor een aanpassing van de donorwet. Wil je weten wat er voor jou gaat veranderen? Lees er hier van alles over.
Plus: in Maastricht is een huisarts opgepakt die zijn schoonmoeder vermoedelijk heeft vermoord door haar tijdenlang te hoge doses medicijnen toe te dienen. Het kan zijn dat er sprake was van euthanasie of palliatieve sedatie, maar onderzoek moet dat nog uitwijzen. 

Stichting ZorgRecht spande een kort geding aan tegen zorgverzekeraar Zilveren Kruis omdat het niet-gecontracteerde zorgaanbieders ernstig zou benadelen. Inmiddels is de uitspraak geweest en stond de rechter pal achter de bezwaren van Stichting Zorgrecht. Dat betekent dat Zilveren Kruis in de toekomst niet meer zulke strenge eisen mag stellen aan het samenwerken met een niet-gecontracteerde zorgaanbieder. Zorgeconomen vrezen door dit oordeel en een uitspraak van een andere rechter voor een onoverkomelijke stijging van de zorgkosten. Zorgverleners kunnen er in de toekomst misschien namelijk voor kiezen om geen contract meer aan te gaan met een verzekeraar.

In het kort…

In de zorg gebeurt altijd zoveel, het is onmogelijk om al het belangrijke nieuws uitgebreid te bespreken. En ook niet nodig, want alles staat al op onze site!

Deze maand bleek onder meer dat jaarlijks 800.000 ouderen op de spoedeisende hulp van een ziekenhuis belanden, waarvan 543.000 worden opgenomen. Slechts 40 procent van hen heeft medisch-specialistische hulp nodig. Spinraza, het medicijn tegen spierziekte SMA, wordt niet in het basispakket opgenomen tenzij er een flinke korting wordt bedongen. En deeltijdverpleeghuizen zouden ouderen misschien kunnen helpen met de overgang van thuis naar een fulltime verblijf in een verpleeghuis.

De ontvoering van baby Hannah deed veel stof opwaaien omdat ze op zeer jonge leeftijd al uit huis was geplaatst wegens vermoedelijke mishandeling door haar ouders. Ze was op een geheime locatie ondergebracht en toch wisten haar biologische ouders haar te vinden. En de Nederlandse Unie voor Optiekbedrijven maakt zich zorgen over de kwaliteit van de oogmeting in Nederland omdat steeds meer drogisterijen ‘amateuristische metingen doen’.

En verder…adviseerde de Gezondheidsraad om ouderen in de toekomst te vaccineren tegen pneumokokken, maakt de politie zich zorgen over het toenemende aantal meldingen van verwarde personen,wil het Platform Scheiden zonder Schade dat alle toekomstige ouders een ouderschapscursus gaan doen en wordt het babyverlof uitgebreid. Jehovah’s Getuigen bevindt zich middenin een schandaal rondom kindermisbruik, jeugdzorginstellingen gooien jongeren steeds vaker onnodig in de isoleercel en psychiaters maken zich zorgen om het aantal psychiatrische patiënten dat om euthanasie vraagt. Abrikozenpitten waren deze maand ook een dingetje, omdat bleek dat deze zeer gevaarlijk  voor de gezondheid kunnen zijn. Tot slot werd bekend dat Coöperatie Laatste Wil al driehonderd leden heeft voorzien van een onbekende euthanasiepoeder

Door: Redactie Nationale Zorggids